dilluns, 13 d’abril del 2015

El cavall i Sant Joan

Gemma Benejam Taltavull

Argument:
Hi havia una vegada un cavall que corria alegrament per les platges de son Saura, fins que un dia va aparèixer en Neptú. El cavall va anar amb ell a veure el món marí i va descobrir que, al fons de la mar, s’hi estava molt bé però ell enyorava als seus amics cavalls i volia que ells veiessin que era molt divertit. Així que va tornar a terra i va endur-se els seus amics.

A finals del mes de juny, a Ciutadella va arribar el dia de Sant Joan i justament no hi havia cap cavall en lloc per començar les festes. Una filleta que caminava per la platja es va trobar un cavall i li va preguntar per què no n’hi havia cap. Llavors, la filleta va contar els fets als seus amics i van anar al castell de son Nicolau.

De sobte va sortir en Neptú i els fillets li van demanar mil vegades que els tornés els seus cavalls però ell insistia que no. Tots van començar a plorar, però a Neptú no li agradava gens veure que els fillets ploraven. Els va dir que cada un dibuixés un cavall per convertir-los en cavallets de la mar per tornar els cavalls de sant Joan per poder celebrar la festa més tard a Ciutadella.

Context de l’activitat:
Aquesta activitat està pensada per nens i nenes de segon de primària, és a dir, al cicle inicial, amb una durada d’unes tres o quatre seccions a la matèria de Llengua i Literatura Catalana.

Objectius:
Objectius del currículum:
  • Desenvolupar la competència comunicativa oral i escrita en totes les llengües de l’escola per comunicar-se amb els altres, per aprendre, per expressar les opinions i concepcions personals, apropiar-se i transmetre les riqueses culturals i satisfer les necessitats individuals i socials.
  • Desenvolupar la competència en la llengua catalana com a vehicle de comunicació parlada o escrita per a la construcció dels coneixements, per al desenvolupament personal i l’expressió i per a la seva participació en els creacions culturals.
  • Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de col·laboració.
  • Comprendre discursos i explicacions orals que es donen en l’àmbit escolar i en el context social i cultural proper.
  • Produir textos de diferent tipologia i amb diferents suports, relacionats amb el context social i cultural, amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, segons l’edat.
  • Utilitzar la lectura com a font de plaer i enriquiment personal i apropar-se a obres de la tradició literària.

Objectius propis:
  • Ser crític, respectuós i saber expressar les pròpies opinions davant els companys.
  • Aconseguir una plena participació en el grup d’iguals, respectant les normes per parlar.
  • Potenciar la creativitat a l’hora d’inventar el poema relacionant els continguts de classe amb les experiències personals.

Continguts:
Continguts del currículum:
DIMENSIÓ COMUNICATIVA:
Parlar i conversar:
  • Participació activa en interaccions amb el grup o mestre en qualsevol situació comunicativa de l’aula, tant les referides a gestió, organització, discussió dels problemes que sorgeixen en el dia a dia, explicació de vivències personals, com les derivades de situacions d’ensenyament i aprenentatge, amb respecte per les normes que regeixen la interacció oral (torns de paraula, to de veu, ritme)

Escoltar i comprendre:
  • Comprensió de textos orals de diferents tipus, formats i mitjans, per obtenir informació i per aprendre.
  • Interès i respecte per les intervencions dels altres.

Llegir i comprendre:
  • Ús d’estratègies lectores adequades en la lectura individual silenciosa o en veu alta amb el professorat.
  • Interès i curiositat per mirar o llegir contes o llibres de coneixements, però també per llegir un rètol, un títol d’un llibre, una notícia d’Internet o qualsevol text.

Escriure:
  • Composició de textos escrits, que poden tenir el suport d’imatges o esquemes, fets en diferents situacions: situacions quotidianes de l’aula i l’escola; experiències personals i produccions en l’àmbit creatiu (contes, poemes, vivències); textos de treball produïts en qualsevol de les àrees curriculars.

Coneixements del funcionament de la llengua i del seu aprenentatge:
  • Discriminació fonètica de síl·labes i accents en les paraules.

DIMENSIÓ LITERÀRIA
  • Comprensió dels elements fonamentals d’un relat audiovisual (personatges, espais, accions).
  • Escriptura de textos narratius i de caràcter poètic (contes, poemes, endevinalles, refranys, rodolons), basant-se en models observats i analitzats, aprofitant les emocions que provoquen les imatges i altres missatges audiovisuals.

Continguts propis:
  • Fer valorar als nens la importància de la persones que tenim el costat potenciant el l’amistat.
  • Utilització de les diferents aportacions i vivències dels alumnes per poder treballar aspectes per a tasques posteriors.
  • Aportar des de ben petits que la cultura i el lloc on vivint són importants per a la vida de cada persona.


Metodologia:
A la primera sessió els alumnes ja han de portar llegit la lectura de casa tot i que en sessions anteriors ja s’haurà fet lectura en veu alta i en la participació de tot l’alumnat dins l’aula. A més, es parlarà del contingut i els alumnes hauran de parlar-ne davant la resta de companys explicant el que més els ha agradat. Per a la segona sessió hauran de portar unes qüestions contestades:
  1. Què passa als cavalls?
  2. Quin problema veu Neptú? Com el resol amb els nens del poble?
  3. Com creus que es comporta el cavall durant tot el conte? És bo o dolent?
Durant la segona sessió es parlarà del valor de l'amistat, l'egoisme i el fet que tots som companys, per això hauran de fer un dibuix relacionant aquests conceptes amb el conte i pensar per què i a on ho veuen reflectit. Al final de la classe els que vulguin ho podran exposar als companys i penjar els dibuixos a la cartellera.

A la tercera sessió, la mestra donarà un fragment del conte a cada nen i hauran de senyalar les síl·labes tòniques i àtones en colors diferents. A més, hauran d’escriure un petit poema sobre un dels continguts del conte (Cavall, Son Saura, Ciutadella, Sant Joan, Neptú, el mar, peixos, animals del mar...).

A la quarta sessió, cadascun dels alumnes hauran de recitar el seu petit poema davant tota la classe.

Criteris d’avaluació:
Del currículum:
  • Participar de forma adequada en les situacions comunicatives habituals en el context escolar i social, respectant les normes d’interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres.
  • Fer exposicions orals de textos memoritzats o de producció pròpia referits a coneixements, vivències o fets, adaptant el to de veu o el gest a la situació comunicativa, i amb utilització d’imatges o audiovisuals, si la situació ho requereix.
  • Saber utilitzar algun recurs propi del llenguatge poètic per explicar sentiments, emocions, estats d’ànim: sentit figurat, sinònim, comparacions, entre d’altres.
  • Escriure textos narratius de caràcter poètic (contes, poemes, endevinalles, refranys, rodolins) basant-se en models observats i analitzats.

Propis:
  • Realitzar intervencions a l’aula de manera coherent i tenint relació amb el tema treballat
  • Tenir ganes de participar en totes i cadascuna de les activitats proposades i exposar-ho tot i que sigui opcional.

2 comentaris:

  1. Hola Gemma,
    Tu propuesta a partir del cuento " El cavall i Sant Joan" me ha parecido muy interesante, práctica y dinámica.
    Lo que más me ha gustado han sido las actividades que has planteado, entre ellas la de promover que los niños definan el concepto de amistad. Me parece una buena idea que lo hagan de manera grupal ya que para mí la amistad es algo que se forma a través de las relaciones sociales y también del trabajo en equipo. Es necesario que en la etapa de la vida en la que se encuentran tengan claro de que trata este concepto tan abstracto.

    Por otra parte, la idea de que creen un poema me parece un poco más complicada, sin embargo, pienso que con un poco de ayuda serán capaces de hacerlo.

    Por último, aquella en la que planteas el subrayar las sílabas tónicas y átonas me parece muy dinámico, es una nueva manera de enseñarles algo sin tener que estar usando los en mi opinión aburridos libros de texto.

    Un saludo.

    ResponElimina
  2. Hola Gemma,

    Crec que el llibre que has escollit és una molt bona opció, perquè pots donar a conèixer les festes del teu poble (Ciutadella de Menorca) i parlar sobre com es viuen allà. D’altra banda, penso que les activitats que proposes estan molt bé, però en comptes de que els nens es llegeixin el conte a casa per si sols, seria més interessant llegir-lo i comentar-lo a la classe entre tots perquè potser no acaben d’entendre alguna cosa o els sorgeixen dubtes. Pensa que són nens de segon de primària i fa poc que han après a llegir i escriure.

    Em sembla molt bona idea que els nens hagin de parlar en veu alta sobre el conte i si els hi ha agradat, però, des del meu punt de vista, les preguntes que tu proposes haurien de dur-les resoltes per a la primera sessió, perquè d’aquesta forma, tenen una petita base on recolzar-se. A més, vull dir que el fet de parlar sobre l’amistat i l’egoisme és una bona forma de treballar aquests valors a través del conte.

    Finalment, vull dir que, igual que la Carmen, penso que crear poemes és una tasca complicada a aquestes edats, però amb esforç tot es pot aconseguir, oi?

    Bona feina!

    ResponElimina