dissabte, 11 d’abril del 2015

Els Dracs a la Terra dels Cocos - Ester Vico Romero

Explicació del conte 

En Marí és el fill petit d’una família d’aviadors i cadascun d’ells té un Drac, una avioneta. Com que ja arriba l’hivern i han anunciat que serà molt fred, decideixen marxar cap a un lloc més càlid. Durant el viatge van fixar-se en país costaner, que estava ple de cocoters, i van pensar que seria un bon lloc per passar-hi un temps i que, a més a més, hi podrien treballar com a transportistes. Un dia, mentre en Martí tornava cap a casa la seva avioneta va començar a fallar i va haver d’aterrar a la selva. Allà va conèixer a una tribu i el van portar a la cabana del seu cap, que estava molt malalt.  També va fer-se amic d’en Co, un noi de la seva edat, amb qui va marxar a buscar el remei per a salvar el cap de la tribu. Finalment, després de viure moltes aventures i sobreviure a molts perills, van aconseguir l’antídot i gràcies a ells el cap es va recuperar. 



Objectius de les activitats


  • Valoració de la realitat multilingüe i multicultural.
  • Utilitzar progressivament i de forma autònoma tots els mitjans que estiguin a l’abans dels nens i nenes, incloent-hi les TIC.
  • Desenvolupar tant la competència comunicativa oral com l’escrita.
  • Expressar-se oralment, ajustant les formes i els continguts als diversos contextos i situacions comunicatives.
  • Comprendre els textos escrits, incloent-hi aquells que procedeixen de les tecnologies de la informació i la comunicació.
  • Produir textos de diverses tipologies.
  • Utilitzar adequadament la biblioteca i les tecnologies de la informació per obtenir, interpretar i entendre informacions diverses. 

Continguts de les activitats 

  • Participació activa de l’alumnat amb els companys o el professor en qualsevol situació comunicativa, respectant els torns de paraula, to de veu, entre d’altres.
  • Exposició de textos orals i audiovisuals de manera comprensible i ordenada, amb un to de veu, una postura corporal, un ritme i un suport visual adequats.
  • Comprensió d’informacions escrites en qualsevol format.
  • Observació de la llengua en els textos que es llegeixen i en els d’elaboració pròpia: sentit figurat, sinònims, antònims, entre d’altres.
  • Resposta a preguntes relacionades amb la lectura d’un text o d’un fragment escrit.
  • Aplicar un procés reflexiu a l’hora d’escriure un text: pensar, escriure i revisar.
  • Saber quines tipologies textuals hi ha i de quina manera s’ha de redactar cadascuna, és a dir, conèixer les seves característiques.
  • Utilització de diferents recursos per millorar el treball escrit, com consultar el diccionari.
  • Expressió de l’opinió personal d’una lectura.
  • Domini del funcionament d’una biblioteca per saber on poden trobar llibres del seu interès i adequats per a la seva edat.
  • Iniciació en cerques d’informació a internet.
  • Coneixement de programes que permetin tractar textos, realitzar edició gràfica i de presentació. 
  • Reconeixement de semblances i diferencies dels costums quotidians, les formes de relació social, comportaments socials i rituals, en vers una altra cultura.

Metodologia 

Les activitats que hi ha a continuació, han de ser realitzades un cop els infants hagin llegit el llibre: Els Dracs a la terra dels cocos. Són exercicis ambientats en les aventures del protagonista, en Martí, on l’alumnat haurà de contestar a partir dels seus coneixements o experiències. A més a més, haurà de treballar en grup i fer una exposició, d’uns deu minuts aproximadament, amb suport audiovisual.

Temporalització 

Aquestes activitats s’hauran d’efectuar a l’hora de classe. N’hi ha una que requereix que els alumnes treballin a casa per buscar una recepta de cuina i per elaborar una presentació oral.



Activitats 






 



Criteris d'avaluació 

  • Participar activament en les converses de classe i en les activitats cooperatives.
  • Comprendre informació procedent de qualsevol mitja i context.
  • Exposar de manera ordenada i amb un to de veu, una postura corporal i un ritme adequat.
  • Entendre el significat d’ algunes expressions populars.
  • Reconèixer la diferència entre sinònims i antònims, i saber-ne posar exemples.
  • Conèixer com funciona una biblioteca i saber orientar-s’hi.
  • Se capaç d’organitzar-se i cooperar en grup per aconseguir una fita.
  • Tenir consciència de la diversitat lingüística i cultural.




3 comentaris:

  1. Hola Ester, la teva activitat m'ha semblat una molt bona proposta. Crec que és interessant poder treballar a partir d'una lectura tants temes diferents: donar la teva opinió amb arguments, buscar informació d'altres cultures, treballar vocabulari i frases fetes i, finalment, fer una exposició. Pot ser, a primera vista, els podria semblar molta feina als alumnes però és una molt bona forma d'ensenyar-los a treballar amb les noves tecnologies i ensenyar-los a saber buscar i tractar la informació d'Internet. Només m'agradaria recomanar-te que, si alguna vegada fas aquesta activitat haurás d'anar supervisant la feina i la metodologia que els nens van utilitzant. Les fitxes que has elaborat penso que són molt maques i divertides per als nens i això els pot ajudar a motivar-se per la feina.

    Molt bon treball!

    Judith Cordón.

    ResponElimina
  2. Hola Ester,
    En primer lloc destacar el conte; no és un conte tradicional sinó que va més enllà, una historia nova. Així mateix són les activitats proposades, activitats innovadores on es poden veure reflectits molts dels continguts que s’han de treballar durant l’etapa de cicle inicial. Són activitats que potencien la llengua catalana partint d’un conte qualsevol, tal i com es demanava a la tasca. No tan sols continguts teòrics sinó també personals, tal com experiències viscudes i temes relacionats amb cultura.
    La única mancança que he pogut trobar és la temporització de l’activitat. Tens pensat desenvolupar-la en una classe? O dues? O en un trimestre?
    Com a síntesis, em reitero a tot allò que he esmentat anteriorment, cal destacar la innovació que s’ha vist reflectida i sobre tot, la imaginació de la qual disposes per poder desenvolupar qualsevol tipus de tasca relacionada amb la docència.
    Enhorabona i endavant les atxes!

    ResponElimina
  3. Hola Ester, com diuen les meves companyes, has escollit un conte diferent, fora dels clàssics, cosa que personalment m'agrada, ja que els nens d'avui dia es saben tots els contes tradicionals i està bé poder descobrir histories noves i la que ens presentes és molt divertida i emocionant, aquestes aventures enganxen i els fan donar llum verda a la imaginació.
    Estic d'acord també amb la Maria en que està bé saber la temporització de l'activitat, tot i que depèn del grup pot variar; tots els grups no són igual i tenen necessitats diferents, tan per l'edat com pel ritme del grup, per tant, les sessions variaran respecte el grup o respecte les sessions que es puguin dedicar a tal activitat.
    Voldria comentar-te també que les activitats em semblen divertides, ben pensades i molt dinàmiques, però que concretament en la que s'indica fer una exposició de 10 minuts crec que són encara massa petitons els nens de cicle inicial de primària per a fer una exposició oral i a part, de tanta duració i amb un suport audiovisual que s'haurien de crear ells. Per a cicle mitjà ja els veig més capaços i a cicle superior ja sí podrien fer una gran exposició oral. És la meva humil opinió amb l'experiència que he pogut tenir amb infants d'aquestes edats.
    Tot i així, no et voldria deixar amb un mal gust de boca, ja que no és pas cap crítica negativa, per tant, em reafirmo dient que trobo que és una proposta molt interessant que els pot motivar molt per a crear, imaginar i fer un bon treball en equip tot utilitzant la llengua i el conte com a recurs.

    Molt bona feina companya

    Ester Raventós

    ResponElimina