dijous, 16 d’abril del 2015

Estimat Greenpeace 

ARGUMENT DEL CONTE:
L’Emília, convençuda que a l’estany del seu pati hi viu una balena, decideix enviar una carta a Greenpeace. Aquest, amb bones maneres, respon que les balenes són d’aigua salada i que és impossible que visqui allà. El llibre continua amb un seguit de cartes on l’Emília va fent preguntes a Greenpeace sobre com tractar a la Berta, la balena blava de l’estany, i Greenpeace les va responent cada vegada més insistents respecte la impossibilitat de l’existència d’aquesta balena. Un dia, la balena ja no hi és, però finalment, l’Emília la troba a la platja, al seu hàbitat natural.

CONTEXT DE L’ACTIVITAT:
La següent activitat es desenvoluparà a nens del segon any del primer cicle de primària, és a dir, de set o vuit anys. Es realitzarà durant dues sessions de llengua catalana (si és necessari, cap la possibilitat d’allargar-la fins a dues sessions i mitja).

OBJECTIUS:
Del currículum:
-  Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de col·laboració.

-  Comprendre discursos i explicacions orals que es donen en l’àmbit escolar i en el context social i cultural proper.
-  Comprendre textos escrits que es donen en l’àmbit escolar i en el context social i cultural proper.
-  Produir textos de diferent tipologia i amb diferents suports, relacionats amb el context social i cultural, amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, segons l’edat.
- Comprendre textos literaris de gèneres diversos adequats quant a temàtica i complexitat i iniciar-se en els coneixements de les convencions específiques del llenguatge literari.
- Manifestar una actitud receptiva, interessada i de confiança en la pròpia capacitat d’aprenentatge i d’ús de les llengües.
Propis:
- Treballar el valor de la creativitat. Expressar el producte, fruit de la imaginació, en una obra creativa.
-Conscienciar als infants sobre el problema de la sostenibilitat, i fer-los responsables de les petites accions per arribar a un canvi. Buscar la iniciativa de fer a tota la societat participant de la transformació.
-Capacitat de raonar respecte els problemes, i proposar-ne diverses solucions.
-Treballar l’expressió en públic, així com el respecte entre els companys i el seu treball.
-Aprendre més conceptes respecte el coneixement del medi (treballar algunes característiques de certs animals).
- Fomentar el treball cooperatiu i la capacitat de resumir les idees principals de la lectura.
-Provocar situacions de debat per arribar a una idea comuna.
-Treballar el valor del respecte mitjançant el torn de paraula a través de la mà alçada i unes correctes aportacions.

CONTINGUTS:
Dimensió comunicativa
Parlar i conversar:
-Participació activa en interaccions amb el grup o mestre en qualsevol situació comunicativa de l’aula, tant les referides a gestió, organització, discussió dels problemes que sorgeixen en el dia a dia, explicació de vivències personals, com les derivades de situacions d’ensenyament i aprenentatge, amb respecte per les normes que regeixen la interacció oral (torns de paraula, to de veu, ritme).

-Producció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) i de producció pròpia (exposicions, explicacions) adaptant l’entonació, el to de veu o el gest a la situació comunicativa i amb la utilització de la comunicació audiovisual sempre que l’activitat ho requereixi.
-Interès a expressar-se oralment amb bona entonació i pronunciació.
Escoltar i comprendre
-Comprensió de tot tipus de missatges orals en diferents contextos i en qualsevol dels escenaris possibles: activitats d’aula, situacions d’aprenentatge en qualsevol àrea i en la vida quotidiana.
-Interès i respecte per les intervencions dels altres.
Llegir i comprendre
-Utilització d’estratègies afavoridores del procés de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura (planificació, anticipació, identificació de mots, inferències, relació entre fragments, capacitat d’autocorrecció a partir del sentit global, identificació dels signes de tot tipus que formen part del text).
Escriure
-Composició de textos escrits, que poden tenir el suport d’imatges o esquemes, fets en situacions d’experiències personals i produccions en l’àmbit creatiu (contes, poemes, vivències)
-Aplicació d’un procés reflexiu en l’escriptura de textos: pensar, escriure i revisar.
Coneixements del funcionament de la llengua i del seu aprenentatge
-Introducció a normes ortogràfiques més senzilles i de més ús, i als signes de puntuació més bàsics (punt final, coma, interrogant, admiració).
Dimensió literària
-Comprensió i aprofundiment en el sentit del text, a partir de lectures conjuntes guiades, pràctica d’algunes estratègies lectores i interpretació del llenguatge literari
-Lectura en veu alta tot fent atenció a la pronunciació, al to de veu, a l’entonació perquè tots ho entenguin, i adequant l’entonació i el ritme a cada tipus de text.

CONTINGUTS PROPIS:
-Fomentar la participació de tots els alumnes, fent especial atenció a aquells que tendeixen a expressar-se menys, i fent que tots exposin el seu dibuix.

-Treballar valors mitjançant activitats diverses, i procurant que els alumnes assumeixin responsabilitats i reptes futurs.
-Expressió corporal dels infants a l’hora d’exposar.
- Enriquir les opinions dels alumnes a través de les aportacions dels seus companys.

METODOLOGIA:
 L’activitat durarà entre dues, i dues sessions i mitja (si s’escau).


Primera sessió: Es realitza un lectura en veu alta del conte (ensenyant les imatges). Posteriorment, comença la reflexió sobre la lectura, que consta de dues parts. La primera, és l’elaboració conjunta del resum del llibre. Els alumnes van expressant les principals idees per tal d’organitzar i acabar d’entendre la història. Seguidament, se’ls qüestiona:
-Creieu que l’Emilia veia realment una balena? Si és així, per quin motiu Greenpeace no ho creia?
Es crearà un debat, fins que s’arribi a una idea conjunta.
Per acabar, es pregunta als infants:
-Teniu algun animal de companyia? En voldríeu tenir? Quin?
-Quin és el vostre animal preferit?
Respostes les preguntes, es proposa la primera part de l’activitat: Dibuixar un animal (que pot ser imaginat) amb les característiques que més els agradin. Per exemple, un gos (ja que és el seu animal preferit), amb ales (perquè vol que voli). També han de pensar on viu i què menja.
Es deixarà el temps que quedi per acabar el dibuix, i part de la pròxima sessió.

Segona sessió:  Es fa un repàs de la classe anterior, i es deixen uns deu minuts aproximadament per finalitzar el dibuix.
Seguint l’ordre de com estan posicionats a l’aula, els alumnes van sortint a exposar el seu animal i el motiu de la seva elecció. Poden afegir comentaris respecte els animals dels seus companys, però sempre, un cop acabada la presentació.
S’introduirà als alumnes el problema de sostenibilitat i d’animals en perill d’extinció i se’ls preguntarà quina solució troben per tal que els animals puguin seguir reproduint-se i vivint.
En el cas que ja no quedi temps, s’acaba la sessió i es continua un tercer dia. Si encara en queda, es realitza l’última activitat: Entre tots els alumnes, escriuen una carta per a tots els ciutadans, advertint-los del risc dels animals en perill d’extinció i conscienciar-los de què s’ha de fer per tal d’evitar-ho.

CRITERIS D’AVALUACIÓ:
-Participar de forma adequada en les situacions comunicatives habituals en el context escolar i social, respectant les normes d’interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres.

-Comprendre tot tipus de missatges orals que es produeixen en activitats d’aula, situacions d’aprenentatge i vida quotidiana, i també els que provenen de mitjans audiovisuals i informàtics.
-Fer exposicions orals de textos memoritzats o de producció pròpia referits a coneixements, vivències o fets, adaptant el to de veu o el gest a la situació comunicativa, i amb utilització d’imatges o audiovisuals, si la situació ho requereix.
-Comprendre i extreure informacions rellevants de textos escrits i audiovisuals adequats a l’edat i presentats en diferents suports.
-Escriure textos de diferents tipologies i que responguin a diferents situacions (notícies, experiències, descripcions, textos imaginatius, entre altres) a partir de models o de creació pròpia, escrits a mà o amb eines informàtiques.
-Haver mecanitzat que abans d’escriure s’ha de pensar i, un cop escrit, s’ha de revisar. Aplicar-ho a tot tipus de textos.

CRITERIS PERSONALS:
-Es valorarà la capacitat d’imaginació i el procés de reflexió dels infants respecte les activitats proposades.
-Capacitat d’escoltar i col·laborar positivament a partir de les idees dels companys.
-Originalitat amb la que es realitzi l’activitat.
-Observació i anàlisis crític de la lectura i les característiques principals.
-Capacitat de resumir les idees principals.
-Capacitat d’expressar les seves idees  per tal que siguin a l’abast de tothom.



2 comentaris:

  1. Clara!!!
    Estic totalment d'acord amb tu amb el fet que s'ha de conscienciar als alumnes de la sostenibilitat ambiental, que hem de cuidar i conservar el nostre entorn i que cadascú pot afegir el seu gra de sorra. També s'ha de conscienciar que molts animals estan en risc d'extinció i que ells mateixos poden ajudar a que visquin en pau i amb felicitat.
    Em de cuidar la natura i amb el mínim gest ajudem molt. M'ha agradat molt la teva proposta amb el llibre!!

    Susana Costas :)

    ResponElimina
  2. Hola Clara,

    les teves activitats m'han semblat molt bé. Penso que aquestes et permeten treballar diferents aspectes importants per l'aprenentatge dels alumnes. Per una banda, permets que els alumnes pensin i desenvolupin la seva imaginació quan proposes dibuixar el seu propi "animal ideal", cosa que segur se'ls hi fa molt interessant. Per una altra banda, les preguntes que fas durant la lectura ajuden a entendre-la per continuar llegint i faciliten una major atenció per part dels alumnes durant la lectura. També està molt ben pensada l'última activitat, en la qual els nens i nenes surten a exposar l'animal que han creat, ja que aprenen a expressar-se amb un tema interessant i significatiu per ells.

    Bona feina!

    Lidia Aznar

    ResponElimina