dijous, 9 d’abril del 2015

Judith Cordón: La bellesa sí pot durar tota la vida


Avis (Heras, C., Osuna, R.)

ARGUMENT del conte
Mostra com s’estima i s’agraden una parella de tercera edat mitjançant la proposta que fa l'avi a la seva dona d'anar al ball del poble aquella nit. Durant el conte l’avi pregunta a l'àvia per què agafa o es posa allò que va buscant per casa per tal de posar-se maca, perquè ell pensa que no li fa falta perquè ja ho és. Es va recopilant en forma de poesia totes les comparacions que l'avi li va dient a l'àvia amb cada cosa que agafa per tal de fer-la sentir bé.  

CONTEXT de l’activitat
L’activitat es realitzarà a una classe de segon de primària (cicle inicial) a la matèria de Llengua catalana i literatura. Es durà a terme durant diverses sessions (en principi 3). Com a materials s'utilitzarà el llibre Avis i altres poemes que tractin el tema de la bellesa.

OBJECTIUS 
Del currículum:

- Desenvolupar la competència en la llengua catalana com a vehicle de comunicació parlada o escrita, per a la construcció dels coneixements, per al desenvolupament personal i l’expressió, i per a la seva participació en les creacions culturals.

- Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de   col·laboració.

- Comprendre discursos i explicacions orals que es donen en l’àmbit escolar i en el context social i cultural proper.

- Comprendre textos escrits que es donen en l’àmbit escolar i en el context social i cultural proper.

- Produir textos de diferent tipologia i amb diferents suports, relacionats amb el context social i cultural, amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, adequada a l’edat.

- Reflexionar sobre la llengua i les normes de l’ús lingüístic, a partir de situacions de comunicació reflexiva, per escriure i parlar de forma adequada, coherent i correcta, i per comprendre textos orals i escrits.

- Utilitzar la lectura com a font de plaer i enriquiment personal i apropar-se a obres de la tradició literària.

- Comprendre textos literaris de gèneres diversos adequats quant a temàtica i complexitat i iniciar-se en els coneixements de les convencions específiques del llenguatge literari.

- Manifestar una actitud receptiva, interessada i de confiança en la pròpia capacitat d’aprenentatge i d’ús de les llengües.


Propis:
- Expressar les pròpies opinions amb claredat.

- Saber relacionar els continguts de classe amb les experiències i, així, estar més motivat amb la tasca.

- Valorar l'ús de les paraules com a mitjà per transmetre emocions.

- Ser crític i respectuós alhora amb els treballs dels companys.
CONTINGUTS 
Parlar i conversar:

• Producció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) i de producció pròpia (exposicions, explicacions) adaptant l’entonació, el to de veu o el gest a la situació comunicativa i amb la utilització de la comunicació audiovisual sempre que l’activitat ho requereixi.

• Interès per expressar-se oralment amb bona entonació i pronunciació.


Llegir i comprendre:

• Participació en activitats de lectura col·lectiva.

Escriure:

• Composició de textos escrits, que poden tenir el suport d’imatges o esquemes, realitzats en diferents situacions: a) situacions quotidianes de l’aula i l’escola; b) experiències personals i produccions en l’àmbit creatiu (contes, poemes, vivències); c) textos de treball produïts en qualsevol de les àrees curriculars.

• Aplicació d’un procés reflexiu en l’escriptura de textos: pensar, escriure i revisar.

Dimensió literària:

• Comprensió i aprofundiment en el sentit del text, a partir de lectures conjuntes guiades, pràctica d’algunes estratègies lectores i interpretació del llenguatge literari: derivació, composició, sentit figurat, interpretació de locucions, frases fetes o refranys; i descobriment del ritme i la rima, si es tracta de poesia o cançó.

• Lectura en veu alta tot fent atenció a la pronunciació, al to de veu, a l’entonació perquè tots ho entenguin, i adequant l’entonació i el ritme a cada tipus de text.

• Escriptura de textos narratius i de caràcter poètic (contes, poemes, endevinalles, refranys, rodolins), basant-se en models observats i analitzats, aprofitant les emocions que provoquen les imatges i altres missatges audiovisuals.

Propis:

- Fer veure als nens i nenes la importància de valorar a les persones que tenim al costat i que ens estimen.

- Prevenir de comentaris desagradables a la gent de la tercera edat i, per tant, ensenyar-los a respectar-les.

- Fer reflexionar al nens i nenes, des de que són petits, que a les relacions afectives-sexuals no es té per què perdre's la passió.

METODOLOGIA
Durant la primera sessió es llegirà en veu alta, amb la participació de tots, el llibre Avis i es reflexionarà sobre els recursos lingüístics que els autors del llibre utilitzen per donar importància a una idea (repeticions, comparacions). A l’acabar la sessió es promourà debat sobre què pensen sobre l'evolució de la bellesa al llarg de tota la vida, que es podran exemplificar amb experiències de la pròpia família. Es demanarà la memorització del petit poema final que surt al conte per la següent sessió.

A la segona sessió s’exposarà individualment el poema memoritzat i es veuran altres poemes on aparegui la bellesa com a tema principal, per tal d’agafar idees i, així, puguin realitzar un de propi sobre la mateixa temàtica. S’iniciarà la creació del poema.

A la tercera sessió s’acabarà el poema a classe i es penjaran tots per l’aula amb la finalitat de que tothom els pugui llegir i valorar.

CRITERIS D’AVALUACIÓ 
• Comprendre tot tipus de missatges orals que es produeixen en activitats d'aula, situacions d'aprenentatge i vida quotidiana, i també els que provenen de mitjans audiovisuals i informàtics.

• Realitzar exposicions orals de textos memoritzats o de producció pròpia referits a coneixements, vivències o fets, adaptant el to de veu o el gest a la situació comunicativa, i amb utilització d'imatges o audiovisuals, si la situació ho requereix.

• Escriure textos de diferents tipologies i que responguin a diferents situacions (notícies, experiències, descripcions, textos imaginatius, entre altres) a partir de models o de creació pròpia, escrits a mà o amb eines informàtiques.

• Saber utilitzar algun recurs propi del llenguatge poètic per explicar sentiments, emocions, estats d'ànim: sentit figurat, sinònims, comparacions, entre altres.

• Haver mecanitzat que abans d'escriure s'ha de pensar i, un cop escrit, s'ha de revisar. Aplicar-ho a tot tipus de textos.

• Ser capaç d'observar el funcionament de la llengua: canvis d'ordre dels elements, formació de paraules, formes literàries, analogia, entre altres.

• Mostrar interès per la lectura en general i pels textos tradicionals i de literatura adequats a l'edat.

• Escriure textos narratius de caràcter poètic (contes, poemes, endevinalles, refranys, rodolins) basant-se en models observats i analitzats.

• Tenir una actitud crítica cap a tota mena d’estereotips que reflecteixen prejudicis racistes, classistes o sexistes.




7 comentaris:

  1. Hola Judith,

    He llegit la teva entrada i penso que l’elecció del conte és molt bona per treballar tot el que proposes. La utilització d’un debat per parlar de la bellesa al llarg de la vida i que els alumnes puguin aportar experiències personals crec que és molt enriquidor. A més, el fet d’exposar un poema prèviament memoritzat els ajuda a millorar el to de veu, els gestos, etc. Trobo que aquest és un aspecte molt important a treballar amb activitats com les que proposes.

    Lorena Carrillo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Lorena,

      Moltes gràcies pel teu comentari. Penso que és important que els nens no només s'acostumin a memoritzar algunes coses sinó que després els sigui útil per practicar i millorar la pronunciació, la conversa no verbal i, totes aquestes coses que els servirà per totes les exposición de més endevant.

      A mi també m'agrada molt que expliquin experiències però sense cap pressió i, molt més si és de coses tan maques com la bellesa i l'amor.

      Fins dilluns!

      Elimina
  2. Hola Judith, m'ha agradat molt el conte que has triat i l'activitat proposada, ja que no només es treballa la poesia i la seva memorització i posteriorment repetició, sinó que també fomentés la creativitat dels alumnes al fer-li's que elaborin un poema ells relacionats amb la mateixa temàtica. Però el que més m'ha agradat és els valors que treballes de manera implícita en l'activitat, que és la bellesa i l'amor de dues persones que porten tota la vida juntes, i que són uns valors que en la societat que vivim no es tenen gaire en compte, i penso que potenciar aquest sentiment des de ben petits és un aspecte molt positiu per a ells, i a més a més al incorporar experiències pròpies potencies que s'involucrin i es sentin protagonistes de l'activitat.
    Així que penso que aquesta activitat és molt completa, ja que es treballa els aspectes relacionats amb la gesticulació, el to de veu, la pronunciació, la posició corporal....i per altre banda la creativitat i els valors que són positius pels infants.

    Judith Huertas Bernés

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Judith,

      Quan feia l'activitat pensava que és una bona pràctica la de fer poemes, i més a primària que, almenys a la meva antiga escola era obligatori fer una poesia cada any pels jocs florals de Sant Jordi.

      M'agrada molt que els nens des de petits tinguin alguna persona que els faci veure les coses d'uina forma diferent a la societat i els faci crítics. Crec que és important que sàpiguen que és possible que hi hagi amor i passió alhora sempre. Perquè, com molt bé ens han dit a Acció Tutorial, les coses depenen de nosaltres, per tant, si triem a la persona que en realitat ens agrada i l'enamorem cada dia, es pot estimar i admirar a una persona a l'edat que sigui i que ho facin també vers nosaltres.

      Gràcies per la teva aportació i per valorar la meva feina.

      Bon cap de setmana!

      Elimina
  3. Hola Judith,

    M’ha agradat molt el conte que has escollit, penso que treballar aquest tipus de valors és molt important a qualsevol edat. L’activitat proposada, com ja han exposat les nostres companyes, és molt completa, però crec que és possible portar-la a terme en un classe de segon de primària.

    Crec que fer que els nens memoritzin el poema i que l’hagin d’exposar davant la classe és una molt bona forma de millorar la seva expressió oral. A més, el fet que després aquesta pràctica serveixi per a crear un poema nou des de zero, em sembla molt interessant, ja que no es queda només en una simple memorització. Tot i que veig possible dur a terme l’activitat, cal tenir en compte que els nens necessitaran molta ajuda i suports per a crear el seu propi poema.

    Finalment, m’agradaria comentar que és una magnifica idea que els poemes es pengin a la classe, perquè, d’aquesta forma, els nens podran adoptar un rol una mica més crític cap als treballs dels demés, cosa que també els servirà per a millorar la seva feina i agafar noves idees per a les properes activitats.

    Bona feina!

    ResponElimina
  4. Hola Judith,

    M’ha agradat molt el conte que has escollit, penso que treballar aquest tipus de valors és molt important a qualsevol edat. L’activitat proposada, com ja han exposat les nostres companyes, és molt completa, però crec que és possible portar-la a terme en un classe de segon de primària.

    Crec que fer que els nens memoritzin el poema i que l’hagin d’exposar davant la classe és una molt bona forma de millorar la seva expressió oral. A més, el fet que després aquesta pràctica serveixi per a crear un poema nou des de zero, em sembla molt interessant, ja que no es queda només en una simple memorització. Tot i que veig possible dur a terme l’activitat, cal tenir en compte que els nens necessitaran molta ajuda i suports per a crear el seu propi poema.

    Finalment, m’agradaria comentar que és una magnifica idea que els poemes es pengin a la classe, perquè, d’aquesta forma, els nens podran adoptar un rol una mica més crític cap als treballs dels demés, cosa que també els servirà per a millorar la seva feina i agafar noves idees per a les properes activitats.

    Bona feina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Estefanía,

      Gràcies per la teva valorarció i per recolçar la meva proposta. El tema de la memorització l'utilitzo per a què els nens treballin la seva forma d'expossar i perquè pugin anar treballant la tècnica de la memorització que els anirà bé en el futur. Jo també penso que pot ser serà difícil que ells mateixos facin un poema, per això estaré sovint guiant-los, els mostraré poemes per a la seva edat i dedicaré el temps necessari per a debatir a la primera sessió els recursos que utilitzen, a l'hora de fer el poema final, al llibre que he triat.

      Crec que si aconseguim fer crítics als nens serà un gran pas!

      Gràcies!!!

      Elimina