dimarts, 14 d’abril del 2015

La carrera de Martina


Lorena Carrillo Fernàndez

                                                                                      Argument:
Martina odiava les proves d’atletisme que el seu col·legi organitzava cada estiu perquè sempre arribava l’última i a més els seus companys es reien d’ella. Martina va decidir no córrer mai més, llavors la seva entrenadora li va proposar una estratègia que es basava en l’esforç i la dedicació. La nena va estar preparant-se durant molt de temps, fent cas a les recomanacions de l’entrenadora. Quan va arribar el dia de la carrera ella sabia que havia de concentrar-se com feia als entrenaments i gràcies a allò va arribar a la meta la tercera!

Context:
L’activitat es durà a terme a classe de llengua Castellana del cicle inicial, al segon curs.

Objectius:
Del currículum
· Desenvolupar la competència comunicativa oral i escrita en totes les llengües de l’escola per comunicar-se amb els altres, per exemple, per aprendre, per expressar les opinions i concepcions personals, apropiar-se i transmetre les riqueses culturals i satisfer les necessitats individuals i socials.
· Desenvolupar la competència en llengua castellana de manera que sigui possible que, al final de l’educació obligatòria, utilitzi normalment i correctament les dues llengües oficials.
· Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de col·laboració.
· Comprendre discursos i explicacions orals que es donen en l’àmbit escolar i en el context social i cultural proper.
· Comprendre textos escrits que es domen en l’àmbit escolar i en el context social i cultural proper.
· Utilitzar les llengües eficaçment en l’activitat escolar, tant per buscar, recollir i processar informació, com per escriure textos vinculats a les diferents àrees del currículum.
· Produir textos de diferent tipologia i amb diferents suports, relacionats amb el context social i cultural, amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, adequada a l’edat.
· Utilitzar la lectura com a font de plaer i enriquiment personal i apropar-se a obres de la tradició literària.
· Comprendre textos literaris de gèneres adequats quant a temàtica i complexitat i iniciar-se en els coneixements de les convencions especifiques del llenguatge literari.
· Manifestar una actitud receptiva, interessada i de confiança en la pròpia capacitat d’aprenentatge i d’ús de les llengües.

Propis
· Fomentar la imaginació a l’hora de plasmar una idea a paper utilitzant com a mitjà un dibuix.
· Respectar les opinions i idees de la resta de companys.
· Producció de textos tot respectant les normes ortogràfiques apreses al llarg del curs.
· Relacionar el que s’ha explicat a l’aula amb experiències pròpies.
· Desenvolupar un interès per la lectura de contes.

Continguts:
Del currículum

-       DIMENSIÓ COMUNICATIVA
· Parlar i conversar: Participació activa en interaccions amb el grup o mestre/a en qualsevol situació comunicativa de l’aula, respectant les normes que regeixen la interacció.
· Escoltar i comprendre: Comprensió de missatges orals (instruccions, explicacions, narracions) del mestre/a o dels companys/es a l’aula. Interès i respecte per les intervencions dels altres.
· Llegir i comprendre: Comprensió de les informacions més habituals de classe, de la vida quotidiana i dels textos vinculats a continguts curriculars en qualsevol dels formats possibles i a partir del text, imatges o esquemes que els componen. Interès pels textos escrits i audiovisuals com a font d’informació i d’aprenentatge i com a mitjà de comunicació d’aprenentatges i d’experiències.
· Escriure: Comprensió de textos escrits senzills produïts en diferents situacions: a)reescriptura d’explicacions breus; b)experiències personals; c)composicions a partir d’imatges. Interès per la bona presentació dels textos escrits i per aplicar-hi els coneixements ortogràfics treballats a classe.

-       DIMENSIÓ LITERARIA
· Interès i participació activa en les activitats orientades al foment del gust per la lectura: lectura guiada de contes; ús de la biblioteca d’aula i d’escola; audició de contes, lectura i memorització de textos, poemes, cançons refranys i dites.
· Comprensió de contes llegits individualment o en grup.
· Escriptura de contes breus i altres textos basant-se en models observats i analitzats i aprofitant les emocions que provoquen les imatges i altres missatges audiovisuals.

-       DIMENSIÓ PLURILINGÜE I INTERCULTURAL
· Ús d’un llenguatge no discriminatori i respectuós amb les diferències.

Propis
· Comprensió de textos llegits individualment.
· Elaboració de textos respectant la coherència, cohesió i adequació.
· Conscienciar sobre la importància de l’esforç i la dedicació.

Metodologia:
En total es dedicaran dues sessions i mitja. L’última part de la primera classe s’explicarà que per l’endemà els alumnes hauran de portar el conte llegit.
En la segona sessió els nens s’hauran de posar en grups de 5, hauran d’explicar-se de què va el conte i què és el que han entès. Després es posarà en comú a fi de resoldre els dubtes o els malentesos que hagin pogut sorgir. Ara la mestra explicarà la rondalla que es nomena en el conte, la tortuga i la llebre, els alumnes hauran de fer un dibuix del què hagin entès que significa aquesta rondalla.
En l’última classe, els alumnes han de fer una petita redacció (entre 4 i 5 línies) on han d’explicar en què s’esforcen constantment, com per exemple en estudiar, en alguna activitat extraescolar...

Criteris d’avaluació:
Del currículum
· Participar adequadament en interaccions a classe amb les nenes i nens i els mestres en diferents situacions comunicatives.
· Respectar les normes d’interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres.
· Comprendre i extreure informació rellevant de produccions adequades a l’edat , i de diferents suports utilitzats a l’aula.
· Escriure missatges relacionats amb temes d’aprenentatge i experiències pròpies. Redactar amb claredat i ortografia adequada als seus aprenentatges.
· Mostrar interès i llegir contes adequats a la seva competència lectora.
· Ser capaç d’escriure textos curts amb intenció literària.

Propis
· Comprensió de les activitats proposades pel mestre.

6 comentaris:

  1. Hola Lorena,

    Després de llegir la teva aportació, el que més m’ha agradat és el conte que has escollit perquè és molt il•lustratiu i en el meu cas sempre el llegia quan era petita. La metodologia que has plantejat és molt completa, atès que treballes moltes competències. És important la primera activitat perquè fomentes la lectura individual. Penso que és una bona manera de crear l’hàbit i el gust per llegir, cosa que s’està perdent cada vegada més. Des del meu punt de vista, l’activitat de la segona sessió és molt enriquidora perquè els nens han d’interactuar i explicar el conte amb les seves paraules oralment. L’exercici de fer un dibuix del conte és molt important perquè ells han de plasmar en un full el que han entès amb la lectura. Per acabar, m’agrada molt l’activitat que planteges a l’última sessió, perquè a partir d’una redacció han de relacionar la moralitat del conte amb una experiència personal.

    Isabel Izquierdo Tena

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Isa,

      Crec que és molt important crear l'hàbit de lectura des de petits, perquè és una gran font de coneixements i que com tu dius, s'està perdent... També penso que és molt útil que relacionin el que es fa a classe amb experiències pròpies, i així entenguin que el que es fa a l'escola no és un fet aïllat.

      Gràcies per la teva aportació!

      Lorena Carrillo

      Elimina
  2. Hola Lorena,
    M'agrada molt la teva elecció del conte, ja que gràcies a ell has tret una rondalla a partir de la qual ensenyes als alumnes a adonar-se que l'esforç és la clau de tot i, que amb constància tot s'aconsegueix, també amb aquesta activitat pots motivar als alumnes per la lectura i això és un punt important perquè en un futur els nens que llegeixen habitualment tenen més vocabulari i comenten menys errors. Amb el debat fomentes la participació i també t'adones si han entès el conte. Per tant, crec que has fet un bon treball amb el qual els nens aprendran molt.

    Judit Gilbert

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Judit,

      Amb l'activitat que he escollit volia, a més de fer entendre la moralitat del conte, treballar aspectes de la llengua com la gramàtica, vocabulari, etc

      Gràcies pel teu comentari

      Lorena Carrillo

      Elimina
  3. Hola Lorena,

    Primer de tot dir-te que penso que el llibre que has proposat t'ensenya una idea molt important, que segur que els anirà molt bé en molts aspectes de la vida, sobretot en el de les fites durant la vida acadèmica. També crec que està molt bé que valoris el treball col·laboratiu, però l'única cosa que canviaria és que crec que posar als nens a treballar de 5 en 5 és molt difícil (fins i tot en els adults!). És interessant el que has proposat com a última activitat: treballar la expressió escrita i, una idea que valoro molt que és que reflexionin sobre les seves vivències i sobre les seves capacitats (que sol ser una mica complicat!).

    Bon treball!

    Judith Cordón

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Judith,

      Jo també penso que el valor de l'esforç és molt important durant la vida acadèmica, els alumnes han de saber de la seva rellevància. En relació a l'última activitat, crec que els nens i nenes han de ser capaços d'identificar les seves capacitats, això també els ajudarà a afrontar nous reptes en la seva vida personal.


      Gràcies per la teva proposta de millora, la tindré en compte!

      Lorena Carrillo

      Elimina