dimarts, 14 d’abril del 2015

Judit Gilbert: La caputxeta vermella






Argument del conte

Aquest conte narra la història d’una nena que rep l'encàrrec de la seva mare de portar una cistella a la seva àvia que està malalta. L’àvia viu al bosc i adverteix a la nena que no parli amb desconeguts. Però, pel camí es troba un llop i s'atura a parlar amb ell, donant-li detalls del que farà. El llop aprofita per enganyar a la Caputxeta i així arribar abans a casa de l'àvia, a qui es menja, i després ocupa el seu lloc per enganyar a la Caputxeta i menjar-se també. Afortunadament, un llenyataire que caminava per allà descobreix el llop dormint després del seu tiberi, i rescata a la nena i a la seva àvia de la panxa del llop, substituint-les per pedres que fan que el llop s'ofegui en anar a beure aigua al riu.

Context

L'activitat es durà a terme en el cicle inicial, en concret, en una classe de primer de primària a la matèria de Llengua catalana i literatura. L'activitat es realitzarà en tres sessions. Els materials necessaris per portar-la a terme són bolígrafs, colors, les fitxes, la cançó, el poema i les imatges per ordenar.

Objectius

Del currículum:
- Desenvolupar la competència comunicativa oral i escrita en totes les llengües  de l'escola per comunicar-se amb els altres, per aprendre, per expressar les opinions i concepcions personals, apropiar-se i transmetre les riqueses culturals i satisfer les necessitats individuals i socials.
- Desenvolupar la competència en la llengua catalana com a vehicle de comunicació parlada o escrita, per a la construcció dels coneixements, per al desenvolupament personal i l'expressió, i per a la seva participació en les creacions culturals.
- Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de col·laboració.
- Comprendre discursos i explicacions orals que es donen en l'àmbit escolar i en el context social i cultural proper.
- Manifestar una actitud receptiva, interessada i de confiança en la pròpia capacitat d'aprenentatge i d'ús de les llengües.

Propis:
- Fomentar la participació a partir del debat amb la finalitat que tothom es pugui expressar.
- Afavorir l'ús de l'expressió (oral, escrita) per transmetre les seves idees, experiències, sentiments, entre altres.
- Respectar el torn de paraula dels companys.
- Fomentar la capacitat de reflexió a l'hora de reconstruir el conte a partir de fotografies.

Continguts
Del currículum:

Dimensió comunicativa
Parlar i conversar:
- Participació activa en interaccions amb el grup o mestre en qualsevol situació comunicativa de l'aula, tant les referides a gestió, organització, discussió dels problemes que sorgeixen en el dia a dia, explicació de vivències personals, com les derivades de situacions d'ensenyament-aprenentatge, amb respecte per les normes que regeixen la interacció oral (torns de paraula, to de veu, ritme).
- Producció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) i de producció pròpia (exposicions, explicacions) adaptant l'entonació, el to de veu o el gest a la situació comunicativa i amb la utilització de la comunicació audiovisual  sempre que l'activitat ho requereixi.
- Interès per expressar-se oralment amb bona entonació i pronunciació.

Escoltar i comprendre:
-  Comprensió de tot tipus de missatges orals en diferents contextos i en qualsevol dels escenaris possibles: activitats d'aula, situacions d'aprenentatge en qualsevol àrea i en la vida quotidiana.
- Interès i respecte per les intervencions dels altres.

Llegir i comprendre:
- Interès i curiositat per mirar o llegir contes o llibres de coneixements, però també per llegir un rètol, un títol d'un llibre, una notícia d'Internet o qualsevol altre text.

Escriure:
- Composició de textos escrits, que poden tenir el suport d'imatges o esquemes, realitzats en diferents situacions: A) situacions quotidianes de l'aula i l'escola; b) experiències  personals i produccions en l'àmbit creatiu (contes, poemes, vivències); c) textos de treball produïts en qualsevol de les àrees curriculars.
- Iniciació als mecanismes que fan possible el llenguatge audiovisual i en la seva funció expressiva.

Coneixements del funcionament de la llengua i el seu aprenentatge:
- Observació de les diferències entre llengua oral i escrita, a partir del seu ús en situacions comunicatives reals o simulades.

Dimensió literària
- Interès i participació activa en les activitats orientades al foment del gust per la lectura: lectura guiada; ús de l'audició, lectura i memorització de textos, poemes, cançons, refranys, dites; ús de la biblioteca d'aula i d'escola i revistes escolars; ús de gravacions i de mitjans audiovisuals, dramatitzacions, entre altres.
- Participació en activitats literàries de l'escola i de l'entorn proper.
- Comprensió  a partir d'audicions i comentaris posteriors conjunts de literatura de tradició oral de tot tipus (rondalles, contes, cançons, dites).
- Comprensió dels elements fonamentals d'un relat audiovisual (personatges, espais, accions).
Continguts comuns amb altres àrees:
- Producció de cançons amb entonació, to de veu i gest adequats a la situació comunicativa.

Dimensió plurilingüe i intercultural
- Ús d'un llenguatge no discriminatori i respectuós amb les diferències.

Propis:
- Apropar als alumnes a la lectura de contes, reconèixer contes clàssics.
- Comprendre la història del conte.
- Capacitat per identificar els problemes que sorgeixen al conte.
- Fer entendre als nens des de ben petits que no es poden refiar de ningú.
- Participació en les activitats proposades pel professor i desenvolupar-les de manera autònoma.

Metodologia

-En la primera sessió faré una representació teatral del conte amb l'ajut d'una altra mestra. Un cop feta la representació iniciaré un debat on inclouré els temes de seguretat, i faré veure als nens que no es poden refiar de ningú i, finalment els preguntaré quina seria la manera correcta d'actuar de la caputxeta per evitar el que va succeir amb l'àvia i ella.
-En la segona sessió posaré unes fotografies de moments del conte i les hauran d'ordenar de la manera com han anat succeint, una vegada les han ordenat correctament llegirem la cançó de la caputxeta i uns poemes del llop els quals se'ls hauran d'aprendre per a la sessió següent.
-Tercera i última sessió, en aquesta exposaran el poema i la cançó davant la classe de manera individual, un cop tots hagin acabat repartiré unes fotocòpies on hi haurà uns dibuixos del conte ordenats en el temps amb unes vinyetes on ells hauran d'omplir les bafarades amb la història del conte i pintar els dibuixos.


Criteris d'avaluació

- Participar de forma adequada en les situacions comunicatives habituals en el context escolar i social, respectant les normes d'interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres.
- Comprendre tot tipus de missatges orals que es produeixen en activitats d'aula, situacions d'aprenentatge i vida quotidiana, i també els que provenen de mitjans audiovisuals i informàtics.
- Realitzar exposicions orals de textos memoritzats o de producció pròpia referits a coneixements, vivències o fets , adaptant el to de veu o el gest a la situació comunicativa,  i amb utilització d'imatges o audiovisuals, si la situació ho requereix.
- Comprendre i extreure informacions rellevants de textos escrits i audiovisuals adequats a l'edat i presentats en diferents suports.
- Ser capaç d'observar el funcionament de la llengua: canvis d'ordre dels elements, formació de paraules, formes literàries, analogia, entre altres.
- Mostrar interès per la lectura en general i pels textos tradicionals i de literatura adequats a l'edat.

Propis:
- Mostrar una actitud favorable durant les activitats i participar de manera activa.
- Aconseguir una bona expressió oral i escrita.
- Comprendre tot tipus de textos, activitats i situacions que es puguin donar.
- Saber relacionar el conte amb la realitat.
- Col·laborar amb els companys.
- Perdre la vergonya en les exposicions orals.

4 comentaris:

  1. Hola Judit,

    Després de llegir la teva entrada, m’ha agradat l’elecció del teu conte perquè és molt tradicional i es llegeix any rere any a moltes escoles. Però el que més m’agrada són les activitats que proposes perquè l’inconvenient de ser tan mític és que les activitats segueixen una línia tradicional. En canvi, fer una obra de teatre, que els nens i nenes aprenguin un poema i una cançó i l’exposin davant de tots penso que és un bon mètode per fomentar l’expressió oral. A més, hi ha una varietat d’activitats en les quals els alumnes fan un debat i aprenen a construir els seus arguments, a identificar les parts del conte i situar-les en un espai temporal i a desenvolupar la seva imaginació i creativitat amb els dibuixos que han d’omplir i pintar del conte.

    Isabel Izquierdo Tena

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Isa, jo volia proposar aquest conte perquè era el que m'explicaven de petita i penso que no s'han de perdre els contes tradicionals, per tant, en un futur m'agradaria poder-ho explicar als meus alumnes.


      Moltes gràcies per la teva valoració.

      Elimina
  2. Hola Judit!!!
    Si jo també penso com l'Isabel! M'agrada l'elecció ja que és un conte molt tradicional, que ha passat de generació en generació i sempre s'ha transmet el valor que acompanya el llibre; el fet de que no ens podem refiar de ningú. I és un bon tema per alumnes de Cicle Inicial ja que estan en edats de parlar i saludar a tothom i a vegades no va gaire bé. És bona l'activitat de fer una obra de teatre ja que sent ells mateixos els protagonistes se'ls quedarà millor el valor del llibre.

    Susana Costas Sebastià

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Aquest llibre a part de ser tradicional i com tu dius passar de generació en generació transmet un valor molt important que és no fiar-te de ningú i per això hem d'ensenyar als nens des de petits que no han de confiar en cap persona que es trobin.

      Moltes gràcies pel teu comentari Susana!

      Elimina