dimarts, 14 d’abril del 2015

El Peix Irisat




Isabel Izquierdo Tena 

EXPLICACIÓ DEL CONTE

 El Peix Irisat és un peix i està considerat com el més bell de l'oceà perquè està recobert d'escates lluents  i brillants. Per aquest motiu, tots els seus amics li tenen enveja perquè és molt bonic i sempre volien jugar amb ell però ell sempre passava de llarg. Un dia un peixet va demanar-li una de les seves escates, però El Peix Irisat li va dir que no perquè per a ell eren  molt valuoses. Des d'aleshores es va quedar sense amics i se sentia molt sol. Per sort, es va trobar amb l'Octopus, qui el va ajudar i el va ensenyar a compartir les seves escates. A partir d’aquell dia, mai més ha estat sol i gaudeix jugant amb els seus amics.  

 

 

 

 

 

 

 

 

CONTEXT

 L’activitat es realitzarà en una classe de cicle inicial, concretament a primer de primària.

OBJECTIUS

 Del currículum:

- Desenvolupar la competència comunicativa oral i escrita en totes les llengües de l’escola per comunicar-se amb els altres, per aprendre, per expressar les opinions i concepcions personals, apropiar-se i transmetre les riqueses culturals i satisfer les necessitats individuals i socials.

- Desenvolupar la competència en la llengua catalana com a vehicle de comunicació parlada o escrita, per a la construcció dels coneixements, per al desenvolupament personal i l’expressió, i per a la seva participació en les creacions culturals
                                         
- Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de col·laboració.

- Comprendre textos escrits que es donen en l’àmbit escolar i en el context social i cultural proper.

- Manifestar una actitud receptiva, interessada i de confiança en la pròpia capacitat d’aprenentatge i d’ús de les llengües.

Propis:

- Aprendre el valor de compartir les coses amb els altres. 
- Treballar de manera col·laborativa.
- Interioritzar el significat dels valors que reflecteix el conte. 
- Entendre la importància dels valors per a futures experiències.

CONTINGUTS

DIMENSIÓ COMUNICATIVA

Parlar i conversar
  
- Participació activa en interaccions amb el grup o mestre en qualsevol situació comunicativa de l’aula, tant les referides a gestió, organització, discussió dels problemes que sorgeixen en el dia a dia, explicació de vivències personals, com les derivades de situacions d’ensenyament-aprenentatge, amb respecte per les normes que regeixen la interacció oral (torns de paraula, to de veu, ritme).

- Producció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) i de producció pròpia (exposicions, explicacions) adaptant l’entonació, el to de veu o el gest a la situació comunicativa i amb la utilització de la comunicació audiovisual sempre que l’activitat ho requereixi.

- Interès per expressar-se oralment amb bona entonació i pronunciació.

 Escoltar i comprendre

- Comprensió de tot tipus de missatges orals en diferents contextos i en qualsevol dels escenaris possibles: activitats d’aula, situacions d’aprenentatge en qualsevol àrea i en la vida quotidiana.

- Comprensió de textos orals de diferents tipus, formats i mitjans, per obtenir
informació i per aprendre.

- Interès i respecte per les intervencions dels altres
 
Llegir i comprendre

- Comprensió de les informacions més habituals de classe, de la vida quotidiana i dels textos vinculats a continguts curriculars en qualsevol dels formats possibles i de forma conjunta a partir del text, imatges o esquemes
 
- Interès pels textos escrits i audiovisuals com a font d’informació i d’aprenentatge i com a mitjà de comunicació.

- Participació en activitats de lectura col·lectiva.


DIMENSIÓ LITERÀRIA

- Interès i participació activa en les activitats orientades al foment del gust per la lectura: lectura guiada; ús de l’audició, lectura i memorització de textos, poemes, cançons, refranys, dites; ús de la biblioteca d’aula i d’escola i revistes escolars; ús de gravacions i de mitjans audiovisuals, dramatitzacions, entre altres.

- Comprensió a partir d’audicions i comentaris posteriors conjunts de literatura de tradició oral de tot tipus (rondalles, contes, cançons, dites).

- Comprensió dels elements fonamentals d’un relat audiovisual (personatges,
espais, accions).

- Ús d’estratègies lectores apreses en altres situacions, en la lectura individual silenciosa o en veu alta: fer atenció al títol i a les imatges,anticipació, deducció del significat d’un mot, relació amb els seus coneixements, entre altres


Propis:

- Comprensió de nous conceptes abstractes com són els valors.

- Reconeixement dels valors morals i dels coneixements emocionals que ensenya el conte.


METODOLOGIA

L’activitat durarà  3 sessions:

En la primera sessió, el docent ha de realitzar la lectura, demanarà que els alumnes seguin en forma de rotllana. Després, portarà un capgròs en representació del protagonista del conte (El Peix Irisat) per atreure l’atenció dels nens i nenes. A partir d’aquest moment, es realitzarà la lectura de manera expressiva i gesticulada per tal que els alumnes estiguin atents i segueixin la lectura. Durant tota la lectura, el/la mestra preguntarà als alumnes sobre els valors que van apareixent al conte per aconseguir que els identifiquin i els assumeixin. Al final, l’educador/a farà una breu síntesi dels valors que recull el conte.

En la segona sessió, l’educador/a repartirà una cartolina en representació d’una de les moltes escates que té El Peix Irisat. A partir d’aquí, els nens hauran de pintar-la d’un color per així omplir el dibuix del peix amb totes les escates de la classe. Un cop han acabat, el/la mestra anomenarà a cada alumne perquè enganxin la seva escata al dibuix del peix exposat a la pissarra. Quan ja estiguin totes enganxades, el docent enganxarà l’única escata brillant representant el fet de  compartir l’escata més valuosa amb tots els nens i nenes.

En la tercera sessió, el/la mestra demanarà que entre tots facin un recordatori dels valors que plasmava el conte. Després de debatre entre ells i haver fet la síntesi, el docent demanarà que per grups pensin alguna experiència en la qual aparegui un dels valors tractats amb el conte. A continuació, cada grup sortirà a la pissarra i exposarà les experiències i aportacions que han estat parlant.  

CRITERIS D’AVALUACIÓ

Del currículum:

- Participar de forma adequada en les situacions comunicatives habituals en el context escolar i social, respectant les normes d’interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres.

- Realitzar exposicions orals de textos memoritzats o de producció pròpia referits a coneixements, vivències o fets, adaptant el to de veu o el gest a la situació comunicativa, i amb utilització d'imatges o audiovisuals, si la situació ho requereix.

- Comprendre tot tipus de missatges orals que es produeixen en activitats d'aula, situacions d'aprenentatge i vida quotidiana, i també els que provenen de mitjans audiovisuals i informàtics.

- Saber utilitzar algun recurs propi del llenguatge poètic per explicar sentiments, emocions, estats d'ànim: sentit figurat, sinònims, comparacions, entre altres.

- Mostrar interès per la lectura en general i pels textos tradicionals i de literatura adequats a l'edat.

Propis:

- Mostrar interès a l’hora de realitzar exposicions orals.

- Participació activa en tota l’activitat (lectura, síntesi i exposició).

- Utilitzar arguments o aportacions respectant el torn de paraula i les diferents opinions dels alumnes.

- Mostrar la comprensió dels continguts i valors tractats en el conte.

- Demostrar que han assolit el valor de compartir en la convivència amb la resta d’alumnes.

1 comentari:

  1. Hola Isa,
    Després de llegir l’activitat que proposes a partir del conte: ”El Peix Irisat” penso que has tingut una molt bona idea en portar el peix de forma física, ja que a vegades els nens (i més si són de primer) no presten atenció a una lectura. D’aquesta manera t’assegures que ho facin. Trobo molt bé tractar, i sobretot saber com expressar els valors amb l’ajuda d’un debat. També m’agrada la idea de relacionar els temes que es treballen a classe amb experiències personals i així que els alumnes s’adonin de l’estreta relació del conte i la seva vida.

    Lorena Carrillo

    ResponElimina