dimarts, 14 d’abril del 2015

L'aneguet lleig - Hans Christian Andersen

Joan Gibernau

Argument del conte


Un bon dia d'estiu, els ous que la senyora ànega havia estat incubant durant temps s'obren, però n'hi ha un que triga més a obrir-se i quan ho fa resulta que l'ànec que en surt és més gran i lleig que els seus germans. Quan veuen com n'és de lleig, l'aneguet es separat de la seva família i decideix marxar per buscar un lloc on realment el vulguin. Passa per un munt de dificultats com fugir de caçadors o escapar de cases i granges on no es ben benvingut. Un cop acabat l'hivern, l'aneguet arriba a un estany on es troba un grup de cignes nedant, s'hi apropa i els hi pregunta si es pot banyar amb ells i ells li contesten que sí, que ja és un dels seus, que miri el seu reflex a l'estany. En fer-ho, l'ànec veu que s'ha transformat en un cigne i, a partir d'aquí viurà amb els seus companys feliçment.

Context de l'activitat

L'activitat es portarà a terme en una aula de cicle inicial, concretament de segon de primària i tindrà una durada de tres sessions, es farà a l'assignatura de llengua catalana. El que es busca és que els alumnes aprenguin la importància de la diversitat i que el fet de ser diferents no ens fa ni millors ni pitjors que els altres.

Objectius de l'activitat
Del currículum
  • Desenvolupar la competència comunicativa oral i escrita en totes les llengües de l'escola per comunicar-se amb els altres, per aprendre, per expressar les opinions i concepcions personals, apropiar-se i transmetre les riqueses culturals i satisfer les necessitats individuals i socials.
  • Desenvolupar la competència en la llengua catalana com a vehicle de comunicació parlada o escrita, per a la construcció dels coneixements, per al desenvolupament personal i l'expressió, i per a la seva participació en les creacions culturals.
  • Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de col·laboració.
  • Produir textos de diferent tipologia i amb diferents suports, relacionats amb el context social i cultural, amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, adequada a l'edat.
  • Utilitzar la lectura com a font de plaer i enriquiment personal i apropar-se a obres de la tradició literària.
  • Manifestar una actitud receptiva, interessada i de confiança en la pròpia capacitat d'aprenentatge i d'ús de les llengües.

Propis

  • Entendre el concepte de diversitat.
  • Veure que el fet de ser d'una cultura diferent, parlar un altre idioma o ser més guapos o lletjos físicament no ens fa ni millors ni pitjors que els altres.
  • Desenvolupar l'empatia i crear una actitud de respecte cap a la gent d'altres races o cultures.
  • Comprensió del text narratiu i de les parts que el formen: introducció, nus i desenllaç.

Continguts de l'activitat
Del currículum

Dimensió comunicativa
Parlar i conversar

  • Participació activa en interaccions amb el grup o mestre en qualsevol situació comunicativa de l'aula, tant les referides a gestió, organització, discussió dels problemes que sorgeixen en el dia a dia, explicació de vivències personals, com les derivades de situacions d'ensenyament-aprenentatge, amb respecte per les normes que regeixen la interacció oral (torns de paraula, to de veu, ritme).
  • Interès per expressar-se oralment amb bona entonació i pronunciació.
Escoltar i comprendre

  • Comprensió de tot tipus de missatges orals en diferents contextos i en qualsevol dels escenaris possibles: activitats d'aula, situacions d'aprenentatge en qualsevol àrea i en la vida quotidiana.
  • Comprensió de textos orals de diferents tipus, formats i mitjans, per obtenir informació i aprendre.
  • Interès i respecte per les intervencions dels altres.
Llegir i comprendre

  • Interès i curiositat per mirar o llegir contes o llibres de coneixements, però també per llegir un rètol, un títol d'un llibre, una notícia d'internet o qualsevol altre text.
  • Participació en activitats de lectura col·lectiva.
Escriure

  • Composició de textos escrits, que poden tenir el suport d'imatges o esquemes, realitzats en diferents situacions: a) situacions quotidianes de l'aula i l'escola; b) experiències personals i produccions en l'àmbit creatiu (contes, poemes, vivències); c) textos de treball produïts en qualsevol de les àrees curriculars.
  • Aplicació d'un procés reflexiu en l'escriptura de textos: pensar, escriure i revisar.
  • Interès per la bona presentació dels textos escrits i aplicar-hi els coneixements ortogràfics treballats a classe.
Dimensió literària

  • Comprensió dels elements fonamentals d'un relat audiovisual (personatges, espais, accions).
  • Lectura en veu alta tot fent atenció a la pronunciació, al to de veu, a l'entonació perquè tots ho entenguin, i adequant l'entonació i el ritme a cada tipus de text.

Propis

  • Millora de la capacitat lectora mitjançant la lectura col·lectiva.
  • Capacitat per identificar les situacions que succeeixen en un relat escrit.
  • Comprensió de la personalitat i els sentiments dels personatges del conte i respecte envers altres cultures i races.

Metodologia


L'activitat tindrà una durada de tres sessions, com ja s'ha mencionat anteriorment, aquestes sessions tindran una durada d'una hora cada una.

  1. A la primera sessió farem una lectura global del conte, és a dir, entre jo i els alumnes llegirem el conte per torns fins que l'haguem acabat. Un cop haguem acabat de llegir-lo, entre tots explicarem que és el que passa al principi a la meitat i al final del conte per tal de fer un resum i així jo aprofitaré per explicar les parts del conte: la introducció, el nus i el desenllaç.
  2. La segona sessió es faran quatre preguntes: "Tots els animals són iguals?", "Per què ningú vol a l'aneguet lleig?", "Creieu que l'actitud de la família i els altres animals envers l'aneguet lleig es bona?" i finalment "Com penseu que es sent l'aneguet lleig?" Mitjançant aquestes preguntes s'introdueixen termes com el de discriminació i diversitat, alhora que es desenvolupa l'empatia cap al personatge principal, l'aneguet lleig, fent que els alumnes es posin a la seva pell.
  3. Finalment durant la última sessió es plantejaran dues preguntes més: "El fet de ser diferents ens fa millors o pitjors?" i "Com ajudaríeu a un nen que ve d'un altre país?" Es farà un debat mitjançant aquestes dues preguntes, de forma que s'aprofundirà en el concepte de diversitat i s'aconseguirà una actitud de respecte envers altres races o cultures. Per acabar els alumnes escriuran una petita reflexió sobre el que han après del conte i durant l'activitat.

Criteris d'avaluació

Del currículum

  • Participar de forma adequada en les situacions comunicatives habituals en el context escolar i social, respectant les normes d'interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres.
  • Comprendre tot tipus de missatges orals que es produeixen en activitats d'aula, situacions d'aprenentatge i vida quotidiana, i també els que provenen de mitjans audiovisuals informàtics.
  • Comprendre i extreure informacions rellevants de textos escrits i audiovisuals adequats a l'edat i presentats en diferents suports.
  • Haver mecanitzat que abans d'escriure s'ha de pensar i, un cop escrit, s'ha de revisar. Aplicar-ho a tot tipus de textos.
  • Mostrar coneixement de l'ortografia de base i de les normes ortogràfiques més bàsiques en algunes o en la majoria de les produccions.
  • Interès per aplicar els coneixements apresos a la lectura i a l'escriptura i per la bona presentació de treballs.
  • Tenir una actitud crítica cap a estereotips lingüístics que reflecteixen prejudicis racistes, classistes o sexistes.

Propis

  • Participació activa tant en les activitats com en els debats.
  • Comprensió del text i capacitat per identificar les parts del conte: introducció, nus i desenllaç.
  • Comprensió de la història del conte i dels personatges, capacitat per identificar i comprendre la moralina del conte.
  • Capacitat per posar-se a la pell d'un altre, tenir empatia.
  • Comprensió de la importància de la diversitat de races i cultures al món, i del fet que ser diferents no ens fa ni millors ni pitjors que els altres.
  • Capacitat d'expressar per escrit el que han après durant l'activitat i del conte.


3 comentaris:

  1. Hola Joan,

    M’encanta el conte que has escollit i la temàtica de l’activitat amb la que l’has enllaçat. M’agrada molt la primera activitat que fas. És més, la meva primera activitat es força semblant. Opino que és una manera molt interessant d’introduir al menuts a les parts que composen aquesta tipologia de text. A més a més, m’agrada molt el que proposes a les següents activitats. És molt important que a l’actualitat es treballi el tema de la diversitat i la multiculturalitat a l’aula.

    A partir d’aquí, m’agradaria saber de manera més concreta, com treballaries la segona activitat. És a dir, si els hi faries escriure les preguntes, o si les respostes serien de manera oral. Si les farien per grups o les faries individualment.

    Moltes gràcies!

    Dídac Navarro Fernández.

    ResponElimina
  2. Hola Joan,

    M’encanta el conte que has escollit i la temàtica de l’activitat amb la que l’has enllaçat. M’agrada molt la primera activitat que fas. És més, la meva primera activitat es força semblant. Opino que és una manera molt interessant d’introduir al menuts a les parts que composen aquesta tipologia de text. A més a més, m’agrada molt el que proposes a les següents activitats. És molt important que a l’actualitat es treballi el tema de la diversitat i la multiculturalitat a l’aula.

    A partir d’aquí, m’agradaria saber de manera més concreta, com treballaries la segona activitat. És a dir, si els hi faries escriure les preguntes, o si les respostes serien de manera oral. Si les farien per grups o les faries individualment.

    Moltes gràcies!

    Dídac Navarro Fernández.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Dídac! Gràcies pel comentari.

      Estic d'acord amb el que dius de la primera activitat, de fet, de les poques idees que vaig tenir aquesta em va semblar la millor per introduir les parts d'un text narratiu, tot i així, estic segur que existeixen altres mètodes. També crec que la diversitat és un tema molt important a tractar a l'aula, sobretot avui en dia que hi ha més nens estrangers a les classes.

      Pel que fa a la segona activitat, l'hauria d'haver detallat més, en aquest cas formularia les preguntes oralment i es faria l'activitat entre tots de forma conjunta, així es poden discutir les diverses respostes en forma de debat. Si fes falta escriuria les preguntes a la pissarra per tal que ningú se n'oblidi.

      Joan Gibernau

      Elimina